Tesla 2008’de Roadster ile elektrikli araç devrini başlattığında patronu Elon Musk gerçekten “büyük bir devrime imza attık birkaç seneye kadar otomotiv devleri çok sarsılır” diye düşündü mü bilinmez. Ama mevcut durum zaten bu düşüncenin çok ötesine geçti. Roadster her ne kadar, model olarak birçok sorunlarla boğuşmuş olsa da otomobil pazarında fitili ateşleyen bir model olduğunu kabul ettirdi.
Başlangıçta Tesla ve elektrik motorlu araçlar için durum pek de parlak görünmüyordu. Finansal zorluklar bir yana başka birçok teknik sorun vardı. Şarj süresi uzundu. Menzil 300 km. civarındaydı. Şarj istasyonu altyapısı başlıbaşına bir sorundu. Pazarın dar olması ve ölçek ekonomisinin avantajlarından yararlanma imkânı olmaması nedeniyle yüksek maliyetler kaçınılmaz bir şekilde oyunu bozuyordu. Ancak ilk olmak, öncü olmak, zorluklarla baş etmek kadar öğrenmeyi, cazibe merkezi olmayı ve zorunlu inovasyonun lokomotifi olmayı da içine alıyordu. Çevre sorunlarının küresel ısınma ve iklim değişikliğine evrilmesi Tesla’nın önünü ve yolunu açtı. O yolu başka markalar da kullandı ve bugünlere gelindi.
Tesla bugün elektrikli araç üretiminde dünyada 2.sırada yer alırken, aldığı nefes bile tüm dünyada takip ediliyor. Tesla, 2025 Model Y seri üretime girdi ve ilk teslimatları gerçekleştirmeye başladı. Ocak başı itibarı ile Giga Berlin fabrikasında da tamamen yeni Model Y üretimine başlandı. 22 Şubat itibarıyla Avrupa ve Çin'de ilk araçların kullanıcıyla buluşması bekleniyor.
Türkiye fiyatlarının da kısa sürede açıklanması beklenen Model Y bir süre sonra yollarda arz-ı endam edecek.
Tesla Model Y’nin arkadan itişli giriş versiyonu 299 HP bir motorla gelecek, 0-100 km/saat hızlanmasını 5,9 saniyede tamamlayacak olan bu versiyonun Türkiye’de 2,8 milyon ATF’ye(anahtar teslim fiyat) ulaşması bekleniyor. 4x4 çekişe sahip 514 HP güç üreten versiyonun da 2 ayrı paket olarak satışa sunulması bekleniyor.
Elektrikli araçlarda çıtayı ve trendleri belirlemeyi amaç edinen Tesla Y’de herşey aerodinamik yapıya göre ayarlanmış. Yan aynaların yapısı da aeodinamik katsayı düşünülerek yenilenmiş. Önde fren diskleri soğutmasında kullanılan hava girişleri de tek başına 20 km. ek menzil sağlamış. Tüm bu yenilikçi hamlelerle aerodinamik katsayı da 0,22’ye kadar gerilemiş.
Araca Cybertruck ön yüzü örnek alınarak fütüristik bir görüntü verilmiş. Farlar biraz daha aşağıda konumlanmış. Öne bir kamera daha eklenmiş hem sesle hem görüntüyle sizi uyarıyor. Bu kamera ayrıca Amerika’daki paketinde opsiyon olarak sunulan otonom sürüşe de destek veriyor.
Arkada ise bagaj kapağının keskin çizgisi başka bir orijinal forma dönüştürülmüş. Üç parçalı bir yapı ile diffüzör kısmı değiştirilerek kaza durumunda maliyetlerin düşmesi amaçlanmış.
Araç içi gayet sade tasarlanmış. Orta konsolda 15.4 multimedya ekranı çok şık durmasa da malzeme ve görüntü kalitesi eskiye nazaran çok daha üst düzeyde. Bagajdan kumandalı otomatik inip kalkan arka koltuklara kadar birçok yeniliğin düşünüldüğü yeni Tesla’da arka koltuklar uzatılmış. Ayrıca arkadaki yolcular için 8 inçlik bir multimedya ekranı getirilmiş.
Tesla yeni modellerinde Panasonic’le beraber geliştirdiği 4680 hücre tipi NMC temelli bataryayı kullanıyor. Bu bataryalar öncekilere göre teknolojilere göre önemli artılara sahip. Daha büyük boyutlarıyla kaynak noktalarının sayısı azaltılabildiği için üretim hızı artırılmış bunun yanında batarya paketinin yapısal bir bileşeni olarak hareket edebildikleri için bataryanın hacimsel yoğunluğu ve stabilitesi de yükselmiş.4680 hücrelerinin bir diğer avantajı, pahalı ıslak kaplama işlemlerini ortadan kaldırarak ek maliyet tasarrufu sağlayan kuru elektrot teknolojisine geçmiş olması.
Tesla, 2025 model Y için 4 sene garanti veriyor. Batarya garantisi ise, hangisi önce dolarsa- 190.000 km. veya 8 yıl olarak belirlenmiş. Bir aracın ortalama ikinci elde satılma süresinden çok daha uzun olan bu garanti, batarya biterse ne yaparım sorusunu da ilk alıcı için anlamsız hale getiriyor. Sıfır araç pazarında verilen cevap ikinci el araç pazarı için de tatmin edici nitelikte.
Dörtçeker versiyonun 75 Kw net aküsü 250 Kw 250 KW şarj edilebiliyor. 568 km. menzili olan bu versiyon 514HP güce ve 493 Nm torka sahip. Ayrıca %100’e kadar şarj edilebilmesi de önemli bir özellik.
Otonom sürüşlü Tesla Y modeli “aşmış” dersek çok da abartmış olmayız. Tesla her geçen gün büyüyen yapısı ve pazardaki konumu ile devrimci rolünü sürdürerek otomotivde yaşanan teknolojik sıçramayı bir sonraki nesle taşıyor.
Tüm Marka ve Modelleri Sizin İçin Araştırıyoruz
Siz de araç karşılaştırma sayfamızdan birbirinden farklı özelliklere sahip araçlara tek bir tıkla göz atabilir ve dilediğiniz araçları anında karşılaştırabilirsiniz.
Sifiraracal.com, sitemiz üzerinden otomobil kampanyalarını inceleyebilir, tek bir tıkla sıfır araç kampanyalarına ulaşabilir ve anında size özel ücretsiz fiyat teklifi alabilirsiniz.