Sıfıraraçal.com
  Hemen Teklif Al

Peugeot 5008

-

Peugeot 5008 Renkleri

Tekno Gri
Sedefli Beyaz
Opak Beyaz
Bej Gri
Amazon Yesili
Kristal Yeşil
Derin Mavi
Siyah İnci Metalik

2013 Yılında yapılmış resmi test sonucudur.
Yetişkin Yolcu
Güvenliği
Çocuk Yolcu
Güvenliği
Yaya
Güvenliği
Güvenlik
Ekipmanı

Peugeot 5008 Resimleri

Peugeot 5008 Fiyat Analizi

* Gün içinde sistemde var olan en ucuz paket fiyatı baz alınmıştır.
1 Ay
3 Ay
6 Ay
1 Yıl

Peugeot 5008 Versiyonları

Peugeot 5008 İle En Çok Karşılaştırılanlar

Peugeot 5008 Yorumları

Daha Çok Kullanıcı Yorumu Gör
Peugeot 5008 için Görüşlerini Bildir
Gönder

Sıkça Sorulan Sorular

Peugeot 5008 Hakkında Genel Bilgiler

5008 MPV
Yeni Peugeot 5008, sevdiklerinizle birlikte oldugˆunuz anlardan ilham alınarak tasarlandı.

DIŞ TASARIM
5008’in yenilenen çizgileri aile otomobilleri arasında ona sportif bir görünüm sağlıyor.

AKICI STİL
5008’in ön yüzü ve far dizaynı Peugeot markasının yeni tasarım kodlarını taşıyor. Kaput ve ön camla beraber otomobilin aerodinamik özelliklerini iyileştiren bu dizayn anlayışı aracın yan çizgilerinde de devam ediyor.
LED GÜNDÜZ FARLARI
5008’in ışıklı imzasını, ön bölümde projektörlerin altında yer alan LED gündüz farları oluşturuyor.

TAŞIMA ÇÖZÜMLERİ
Standart olarak sunulan tavan barları geniş bir taşıyıcı yelpazesini kullanmaya olanak sunuyor: Kayak taşıyıcı, tavan bagajı...  Bisiklet taşıyıcı aynı anda 3 bisikletin taşınmasını sağlıyor. Kolay takılabilir olması kullanımını pratikleştiriyor.

AKSESUARLAR
Daha fazla şıklık için 5008’iniz ayna ve kapı kolu kaplamaları ile süslenebilmektedir.

JANTLAR
5008’in lastikleri yuvarlanma direncini %20 oranında düşürerek yol gürültüsünü ve yakıt tüketimini önemli oranda düşürüyor. 16” alüminyum alaşımlı jantların yanında 17” jantlar da fiyat farkı olmadan isteğe bağlı seçilebiliyor.

İÇ TASARIM
5008, dinamik ve sportif görüntüsüne rağmen iç hacimde yüksek hacim ve ergonomi sunuyor.

YENİ HEYECANLAR YAŞAYIN
Yeni Peugeot 5008’de yolculukları farklı yas¸ayın; benzersiz deneyimleri paylas¸ın. Yüksek sürüs¸ konforu ve genis¸ ön camı es¸siz bir güvenlik hissi veriyor. Binek otomobillerden alınan direksiyon açısı, sürüs¸ keyfini ve rahatlıgˆı bir arada sunuyor. Kokpitin gelis¸mis¸ ergonomisi, sürücünün tüm kumandalara rahat eris¸imini ve göstergeleri kolayca okumasını sagˆlıyor. S¸ık ve kaliteli gösterge panelinin hafif egˆimli çizimi, aracın dıs¸ının dinamik çizgileri ile uyum içerisinde sportif bir ambiyans yaratıyor.

KOKPİT
Yüksek kalitede malzeme ve işçilikle üretilen kokpit, 5008’in dinamik dış çizgileri ile uyumlu olarak dizayn edildi.

SÜRÜŞ POZİSYONU
5008’in kokpiti tamamen sürücünün konforuna yönelik olarak geliştirildi. Yüksek oturma konumu ve geniş ön cam, sürücünün yola hakim olmasını ve bu şekilde kendini güvende hissetmesini sağlıyor.

Sedan araçlara benzer direksiyon açısı sayesinde, sürüş zevki ve araca hakimiyet benzer araçlarda olmadığı kadar yükseliyor. Kokpitin sahip olduğu ileri derecede ergonomi, konforu arttırırken sürüş yorgunluğunu geciktiriyor.

ÇOK YÖNLÜLÜK
5008’in farklı koltuk kombinasyonlarına izin veren 7 kişilik kapasitesi tüm aktivitelerinizi kolaylaştırıyor. Yolcu sayısına ve bagajlarına kolaylıkla adapte etmek için bütün koltuklar bağımsız olarak katlanabiliyor.

SAKLAMA ALANLARI
Sayısız saklama alanı ve akılcı işlevler, iç mekanı daha da genişletiyor: Çift şişe tutuculu 10,5 litrelik soğutmalı geniş orta konsol, direksiyon altındaki saklama alanı ve zemin altında depolama alanları, size daha fazla alan sağlıyor. Ön koltuk sırtlıklarında ise katlanır masalar bulunuyor.

ARAÇ İÇİ EĞLENCE
Yaşanacak daha keyifli yolculuklar için, Peugeot 5008’de kabine mükemmel şekilde entegre edilmiş bir multimedya sistemi opsiyon olarak sunuluyor. Sistem, ön kafalıklar içinde bulunan iki adet 7” ekrandan, her türlü mobil ses/video donanımını kabul eden bağlantı konsolundan ve iki adet Bluetooth® kablosuz kulaklıktan oluşuyor. Üçüncü yolcu için, ilave bir kulaklık bağlamak da mümkün. Oyun konsolları ve multimedya donanımları 2. sıra yolcularının ayakları altında bulunan kapaklı gözlerin içine yerleştirilebiliyor. Bu esnek multimedya sistemi ile iki ekran üzerinde farklı kaynaklardan gösterim yapılabiliyor. Yolcular böylece film izleyebiliyor ya da oyun oynayabiliyor

KONFOR
5008 için yolcuların konforu çok önemli. Koltuk arkası tepsiler bile arkada oturanların dizlerini rahatsız etmeyecek şekilde konumlandırıldı. Arka koltukların diz mesafesi ve sırtlık açıları ayarlanabiliyor. 2. ve 3. koltuk sırasındaki yolcular için yan camlarda perdeler bulunuyor.

PANORAMİK CAM TAVAN
5008’in toplam pencere alanı 3,39 metrekare.  Bu sayede aracın içerisi son derece ferah, ve aydınlık.  Panoramik cam tavan ise yolculukları tüm yolcular için zevkli hale getiriyor

BAGAJ
5008’in bagajı dikdörtgen yapısı sayesinde eşyaların daha kolay yerleştirilmesine olanak sağlıyor. 5 kişi oturma durumunda bagaj üstü kapağı altında 679 L hacim sunuyor. Daha büyük hacimler için 2. sıra koltuklar da yatırıldığında 2.76 metre boyunca cisimler taşınabiliyor. Toplam kullanılabilir alan maksimum 2506 L’ye çıkıyor.

AKSESUARLAR
5008’inizi zevkinize ve isteklerinize göre birçok aksesuar ile kişiselleştirebilirsiniz.  Peugeot’nun yüksek kalite standardında üretilen bu aksesuarlar 5008 ile birlikte dizayn edilmiş ve onun dizayn özelliklerini ve çizgilerini taşıy

ARZULARINIZI TAKİP EDİN
Kumaş ve deri çeşitleri arasında döşemenizi seçin.

1 Tramontane siyah deri (opsiyon)
2 Tramontane siyah kumaş

TEKNOLOJİ
5008 sürücü ve yolcuların tüm taleplerini ayrı ayrı karşılayacak teknolojik ekipmanlarla donatıldı.

RENKLİ HEAD-UP BİLGİ EKRANI
Savaş uçaklarının kokpitinde olduğu gibi, 5008’de de sürüş temel bilgileri gösterge panelinin önüne yerleştirilmiş şeffaf bir ekrana yansıyor. Daha güvenli bir sürüş için gerekli tüm bilgiler sürücünün gözü önünde görüntüleniyor.

MULTİMEDYA
5008 teknolojik ekipmanları ile maksimum iletişim sağlıyor. WIP Sound MP3 player güçlü müzik sisteminin yanında WIP Connect Bluetooth telefon kiti audio streaming (bluetooth bağlantısı üzerinden müzik çalma) imkanı sunuyor.

USB ve AUX girişleri ile mp3 player veya Ipod bağlantısı yapılabiliyor. 7” ekran ile birlikte sunulan geri görüş kamerası ve navigasyon sistemi de sürüş kolaylığı ve konfor sağlıyor.

MÜZİK SİSTEMLERİ
5008, standart olarak sunulan WIP Sound Müzik Sistemi’ne sahip. WIP NAV Plus sistemi ise 7” renkli ekranıyla ve aynı anda sevdiğiniz mu¨zikleri dinlemenize, su¨ru¨şu¨nu¨ze odaklanarak telefon etmenize ve seyahatleriniz boyunca size rehberlik ediyor. Sisteme MP3 Player ya da USB diski kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Bir Hi-Fi JBL gelişmiş mu¨zik sistemi opsiyonu da ayrıca bulunmaktadır.

VİDEO PAKETİ
Uzun yolculukları eğlenceli hale getirmek için video, oyun konsolu, DVD okuyucu gibi taşınabilir donanımların ekranda görüntülenmesine olanak sağlayan video paketi ile çocuklarınız artık araçtan inmek istemeyecekler. Ses yayını, şarj edilebilen pilli 2 adet Bluetooth® kablosuz kulaklık ile yapılıyor. Video yayını ise ön kafalıkların arka bölümünde yer alan iki 7" ekran üzerinde gerçekleştiriliyor.

PARK YERİ ÖLÇÜMÜ
Park manevranızı kolaylaştırmak için, mevcut park alanı ölçüm sistemi mesafeyi değerlendirerek boş alana park edip edemeyeceğinizi belirtiyor, yapılacak manevranın zorluk derecesi hakkında size bilgi veriyor. Bu fonksiyon ön ve arka park sensörleriyle beraber sunulup, sürücüyü en yakın hoparlör aracılığı ile algılanan engel konusunda araç ile arasındaki mesafeye bağlı olarak az veya çok hızlı bip sesleriyle uyarıyor ve ayrıca orta ekranda grafik bir uyarı da görüntüleniyor.

GERİ GÖRÜŞ KAMERASI
Geri görüş kamerası geri vitese takıldığında devreye giriyor ve yönlendirme çizgileri ile park etmeyi kolaylaştırıyor.

ELEKTRİKLİ EL FRENİ VE YOKUŞ KALKIŞ DESTEĞİ
Yokuş yukarı kalkışları kolaylaştırmak için, elektrikli el freni motor durduğunda otomatik olarak devreye girer ve gaz pedalına basıldığında devreden çıkar. Ayrıca, yokuşta kalkış desteği fonksiyonu, araç yokuştayken ayağınızı frenden gaza geçirmenizi sağlamak için geçici olarak (2 saniye) aracın hareketsiz tutunmasını sağlar. (Hill Assist – Yokuş Yardım Sistemi)

GÜVENLİK
Peugeot 5008’in aktif ve pasif güvenlik donanımları, otomobilinize güven duymanızı sağlıyor.
CRUISE CONTROL (Hız Sınırlayıcı ve Sabitleyici)
Peugeot 5008’de Hız Sınırlayıcı ve Sabitleyici standart olarak bulunuyor. Hız Sabitleyici uzun yolda aracın hızını sabit tutmaya yararken, hız sınırlayıcı belirlenen hızın aşılmamasını sağlıyor.

AKILLI ÇEKİŞ KONTROL SİSTEMİ
Akıllı Patinaj Önleme Sistemi, klasik patinaj önleme sistemine yenilik getiriyor. Buzlu ve karlı yollarda aracın kalkışlarını ve ilerlemesini zorlayabilecek tehlikeli kaymaları sürekli olarak ölçüyor. Akıllı Çekiş Kontrol Sistemi iyi bir çekiş sağlamak için ön lastiklerin patinajını azaltarak ASR fonksiyonunun yerini alıyor.

HAVA YASTIKLARI
Hava yastıkları, 3. sıra dahil Peugeot 5008’in her sırada oturan yolcularını koruyor. Bu özellik Monospace araçlarda normal olarak bulunmuyor. 5008 toplamda 6 hava yastığına sahip: 2 ön hava yastığı (yolcu hava yastığı bir çocuk koltuğunu yerleştirmek için devre dışı bırakılabilen), 2 ön yan hava yastığı ve 2. ve 3. sıraya kadar uzanan 2 perde hava yastığı.

EMNİYET KEMERLERİ
Ön emniyet kemerleri aktif ön gergili ve güç limitörlü. Arkada ise 3 noktalı 3 adet emniyet kemeri, koltuklarda kemer ikaz sensörleri bulunuyor. Ayrıca, bir çocuk koltuğunu da güvenli şekilde yerleştirebilirsiniz. 2. sıranın koltuklarına 3 noktalı 3 adet Isofix sabitlemeleri yerleştirilmiştir. Isofix sabitlemeleri üçüncü sabitleme noktası veya üst bağlantı arka koltukların sırtında bulunmaktad

AKTİF GÜVENLİK VE ESP
Akıllı Patinaj Önleme Sistemi, klasik patinaj önleme sistemine yenilik getiriyor. Buzlu ve karlı yollarda aracın kalkışlarını ve ilerlemesini önleyerek koşulları sürekli olarak ölçüyor. Peugeot 5008’in tüm versiyonları standart ESP Kontrol Sistemi sayesinde birinci sınıf dinamik çekiş sistemine yüksek bir aktif güvenlik seviyesi ekliyor. (ABS), Patinaj Önleme (ASR), Elektronik Fren Dağılımı (EBV, CBC), Acil Fren Desteği (AFU) ve Dinamik Denge Kontrolü (CDS) fonksiyonlarını bir araya getiriyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER
MOTORLAR
5008 ile, Peugeot'nun e-HDi Stop&Start sistemine sahip dizel motor ve otomatik şanzıman seçeneği sunuluyor. 1.6 L hacminde 115hp gücünde e-HDi Stop&Start sistemine sahip ve yepyeni ETG6 6 ileri otomatik şanzımanlı motor 100km’de sadece 4,2L yakıt tüketiyor. Yüksek performans ile düşük yakıt tüketimini bir araya getiren bu motorlar son derece düşük CO2 salınım değerleri sergiliyor ve yoğun bir sürüş keyfi sağlıyorlar.

EAT6 TAM OTOMATİK ŞANZIMAN
Peugeot’nun verimli, tam otomatik şanzımanı EAT6, Japon AISIN firması ile yapılan işbirliği ile üretildi. EAT6, 5008’in 1.6 BlueHDi 120hp motoru ile birlikte sunuluyor.


Quickshift Teknolojisi 

EAT6 şanzımanlarda bulunan Quickshift teknolojisi viteslerin son derece hızlı geçmesini sağlar. Bu teknoloji içerisinde tek seferde birkaç vites atlama özelliği de bulunmaktadır. Sistem vites geçişlerini en doğru devirlerde gerçekleştirerek sürücü ve yolcular tarafından hissedilmemesini sağlar.

Performans 

Vites kutusu içerisindeki ve tork konvertöründeki sürtünmelerin azaltılması, performansa ve yakıt tüketimine olumlu yönde etki etmiştir. Bu sayede 5008, sınıfının en ekonomik araçları arasında yerini almıştır.

Tork Konvertörü 

Son teknoloji ile üretilen tork konvertöründe kayıplar minimuma indirilmiş ve verimle birlikte aynı zamanda vites geçişlerinin yumuşaklığı da artırılmıştır.
Peugeot 5008, Yeni BlueHDi motoru ile size uyum sağlıyor ve sıradışı sürüş özellikleri sunuyor. Peugeot’nun Euro6 dizel motorlarından olan BlueHDi’ın en önemli özelliği çevreyi korurken düşük yakıt tüketimi sunması ve performanstan ödün vermemesidir.

1.6L hacimli 120 beygir gücündeki BlueHDi motorun torku, 300Nm (1.750d/d) ile sınıfının en yüksekleri arasındadır. Bu yüksek güç ile birlikte motor parçalarının optimizasyonu ve emisyon kontrolü sayesinde 100 km’de 4L ile yakıt tüketimine ulaşılmış ve segmentin en ekonomik motorlarından olmayı başarmıştır.

AERODİNAMİK ÖZELLİKLER
5008’in aerodinamik çizgileri ve şasisi yakıt tüketiminin minimize edilmesi amacıyla özel olarak geliştirildi. Bu sayede araç sınıfının en düşük hava sürtünme katsayısı (Cx) değerlerinden birine sahip oldu: 0,29.

e-HDİ MİKRO-HİBRİT TEKNOLOJİSİ
Gezegenimizin geleceği için yakıt tüketimlerinin ve karbondioksit salınımlarının düşürülmesi önemli görevlerden birisi.  Peugeot’nun bu alanda yaptığı önemli çalışmalardan biri ise mikro-hibrit teknolojisi; yani "Yeni Nesil Stop&Start Sistemi". Bu sistemin en önemli özelliği sürücüye hissettirmeden çalışması. 400 milisaniye içerisinde devreye giren sistem, düşük titreşimi ile bir süre sonra sürücüye var olduğunu unutturuyor.

SCR KATALİTİK KONVERTÖR
BlueHDi teknolojisinin bir parçası olan SCR katalitik konvertör sayesinde NOx emisyonları %90 oranında, partikül emisyonları %99,9 oranında azalırken, CO2 emisyonları da optimize edilmiş ve sınıfının en çevreci motoru oluşturulmuştur.

SCR KATALİTİK KONVERTÖR
BlueHDi teknolojisinin bir parçası olan SCR katalitik konvertör sayesinde NOx emisyonları %90 oranında, partikül emisyonları %99,9 oranında azalırken, CO2 emisyonları da optimize edilmiş ve sınıfının en çevreci motoru oluşturulmuştur.

VİTES DEĞİŞTİRME GÖSTERGESİ
Bu teknolojik gösterge, sürücüye optimum yakıt tüketimi sağlamak için bulunulan koşullarda hangi vitesin tercih edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.





Peugeot 5008 Haberleri

Daha Çok Haber Gör
Bu aracın üretimi durdurulmuştur.
Teklif talebi alamazsınız.
Son 24 saatte 25 kişi bu modeli inceledi.
X
Karşılaştırma Listem
Tamam
X
1

Marka

2

Model

3

Versiyon

4

Tamamla
Teklif almak istediğin markayı seç
Hangi marka otomobil için sana özel fiyat teklifi almak istersin ?
Hangi aracı alacağına karar veremedin mi ? araç karşılaştır.
Teklif almak istediğin modeli seç
Hangi model için özel teklif almak istersin ?
Versiyon seç
Hangi versiyon için özel teklif almak istersin ?
Benzin
Dizel
Otomatik
Manuel
Formu Doldur
İzinli İletişim Formu
"İzinli İletişim Form"unu kabul etmekle, Şirketimiz ile paylaşılmasına rıza göstermiş olduğunuz kişisel verilerinizin, size uygun pazarlama faaliyetleri, promosyon, satış- servis ve yedek parça kampanya bildirimleri, bilgilendirme, reklam, Toyota’m ve benzeri web üyelik işlemleri, anket ve müşteri memnuniyeti araştırmaları ve bu kapsamdaki hizmetlerin sağlanması amacıyla telefon, SMS, e-posta kanalları ile her türlü elektronik iletişim yapılması için Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş (“Toyota Türkiye”), ile Toyota Türkiye’nin bayileri tarafından toplanmasına, kaydedilmesine, işlenmesine, saklanmasına, kullanılmasına ve aynı amaçlar grup şirketlerimiz, ana hissedarımız, Şirketimizin ithalatını yaptığı araçların üretici firması olan yurt dışında yerleşik Toyota Motor Europe NV/SA, Toyota Motor Corporation; doğrudan/dolaylı yurtiçi/yurtdışı iştiraklerimiz, faaliyetlerimizin gereği anlaşmalı olduğumuz kurumlar, tedarikçiler, anlaşmalı satıcılar,iş ortaklarımız, denetim şirketleri veya yasal bir zorunluluk gereği bu verileri talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları, ile aktarılmasına/paylaşılmasına izin vermiş bulunmaktasınız. İşbu izinli iletişim onayınız Toyota Türkiye ile bayileri için geçerlidir. Onay vermemeniz halinde sizinle iletişime geçilmeyip, hiçbir ticari iletişimde bulunulmayacaktır. Bu bilgiler* sadece size sağlanacak hizmetlerin sağlıklı sunulabilmesi, olası gönderilerinizin tam ve doğru teslim edilmesi, telefon, sms ve/veya e-posta yoluyla bildirimlerimizin zamanında ulaştırılabilmesi amacıyla, sözleşme ilişkisi içinde olduğumuz, veri koruması ve güvenliği konusunda bizimle hukuken ve teknik olarak aynı sorumlulukları taşıyan, ilgili mevzuat hükümlerine riayet eden üçüncü kişilerle, yalnızca ihtiyaç durumunda ve gerekli ölçüde paylaşılacaktır. *Vermiş olduğunuz bilgilerin kullanımına ilişkin bilgileri güncellemek istemeniz halinde Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş., Cumhuriyet Mah. D-100 Kuzey Yan yol Cad. No: 5, Yakacık, Kartal İstanbul adresiyle Müşteri İlişkileri birimine ya da www.toyota.com.tr internet sitesindeki “bize ulaşın” sayfasına bildirimde bulunmanızı rica ederiz.”
KİŞİSEL VERİLERLE İLGİLİ AÇIK RIZA BEYAN FORMU
www.sifiraracal sitesinde Teklif Bilişim Hizmetleri Petrol Dış Ticaret Otomotiv San.ve Tic. Ltd. Şti. (Bundan böyle metinde “Şirket” olarak anılacaktır.) tarafından yayınlanan Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni’ni okudum.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince, yine Şirket tarafından yayınlanan ve www.sifiraracal.com aracılığı ile sunulan
• Tüm otomotiv,kredi, sigorta ve kiralama ürün ve hizmetlerinin sağlanması, satışı, pazarlanması, tanıtımı ve satış sonrası destek hizmetleri süreçlerinin planlanması, takibi ve geliştirilmesi,
• Tarafıma avantajlı ve kullanım alışkanlıklarıma uygun ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi ve reklam, tanıtım, satış, pazarlama, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve müşteri sadakat programları, etkinlik yönetimi, bilgilendirme, promosyon ve kampanya bildirimi, üyelik işlemleri süreçlerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Dijital ve / veya diğer mecralarda reklam ve / veya tanıtım ve / veya pazarlama aktivitelerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Kurumsal iletişim faaliyetlerinin, anketlerin, müşteri ilişkileri yönetimi ve müşteri memnuniyeti arama ve süreçlerinin planlanması ve uygulanması,
faaliyetlerini içeren yukarıdaki kapsamdaki ürün ve hizmetlerin anılan kapsam ve amaçları doğrultusunda, yine yukarıda sayılan faaliyetlerin kapsamı ile sınırlı kalmak üzere, kişisel verilerimin yasadaki esaslar çerçevesinde toplanmasına, kaydedilmesine, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, saklanmasına ve okumuş olduğum Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metninde geçen haklarım saklı kalmak üzere, otomotiv distribütör şirketleri, ikinci el otomotiv şirketleri, otomotiv kiralama şirketleri, finansman kuruluşları, Google Ireland Limited ve Facebook Ireland Limited ile paylaşılmasına ve bu kuruluşlara aktarılmasına, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, e-posta adresime/telefonuma, çağrı merkezleri, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda veri, ses ve görüntü içerikli reklam, promosyon, kampanya ve benzeri ticari elektronik iletilerinin gönderilmesine, bu amaçlar doğrultusunda elektronik ileti dışındaki herhangi bir yöntemle de irtibata geçilmesine özgür irademle