Sıfıraraçal.com
  Hemen Teklif Al

Türk Otomobil ve Hafif Ticari Sektörü Kasım Ayında da Artışını Sürdürdü!

9 Aralık 2022 Cuma

 

Otomotiv Distribütörleri Derneği, ya da yeni ismi ile "Otomotiv Distribütörleri & Mobilite Derneği" (ODMD), Kasım ayına ait satış rakamlarını bizlerle paylaştı. Türk otomobil ve hafif ticari pazarı üst üste üçüncü ayını da artış ile kapattı.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2022 Kasım ayında %36,7 oranında büyüme kaydederken bu oranda otomobil pazarının payı %37,8, hafif ticari araç pazarının payı ise %34,0 olarak karşımıza çıktı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği tarafından (ODMD) açıklanan verilere baktığımız zaman Kasım ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2021 yılının aynı dönemine göre göre %36,7 artarak 82.311 olarak karşımıza çıktı.

2022 Kasım ayında otomobil satışları 2021 yılının aynı ayına göre %37,8 artış gerçekleştirdi ve 59.222 adet olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde hafif ticari araç pazarı %34,0 artış göstererek 23.089 adet karşımıza çıktı.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Kasım ayı ortalama satışlarına baktığımız zaman %3,4 artış gösterdi. Otomobil pazarı, 10 yıllık Kasım ayı ortalama satışlarına göre %3,2 gibi bir gerileme yaşadı. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Kasım ayı ortalaması satışlara göre %25,1 oranında artış gösterdi.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

"2022 yılı Ocak-Kasım döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı %1,0 oranında azaldı. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2022 yılı Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,0 oranında azalarak 668.063 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2022 yılı Ocak-Kasım döneminde geçen yıla göre %2,4 oranında azalarak 505.886 adet, hafif ticari araç pazarı %3,4 artarak 162.177 adet oldu.

Otomobil pazarı segmentlere göre;

Pazarın %87,7’si vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki araçlar oluşturdu. C segmenti otomobiller 258.655 adetle %51,1 pay, B segmenti otomobiller 182.248 adetle %36 pay aldı.

Otomobil pazarı gövde tiplerine göre;

Gövde tiplerine göre değerlendirildiğinde ise en çok tercih edilen gövde tipi SUV otomobiller (%41,3 pay, 208.693 adet) oldu. SUV otomobilleri; %37,2 pay ve 188.244 adet satış ile Sedan, %19,7 pay ve 99.816 adet satış ile H/B otomobiller takip etti.

Otomobil pazarı motor tipine göre;

  • Benzinli otomobil satışları 353.529 adetle %69,9 pay,
  • Dizel otomobil satışları 87.045 adetle %17,2 pay,
  • Hibrit otomobil satışları 51.504 adetle %10,2 pay,
  • Otogazlı otomobil satışları 7.594 adetle %1,5 pay aldı.
  • 6.214 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti.

Otomobil pazarı motor hacmine göre;

1600 cc altındaki otomobil satışları %4,3 azalarak %87,7 pay, 1600-2000 cc aralığındaki otomobil satışları %41,4 azalarak %0,7 pay, 2000 cc üstü otomobil satışları %7,4 azalarak %0,2 pay aldı.

Otomobil pazarı emisyon seviyelerine göre;

100-120 gr/km arasındaki otomobiller 190.608 adetle %37,7 pay, 120-140 gr/km arasındaki otomobiller 138.625 adetle %27,4 pay aldı.

Hafif ticari araç pazarı gövde tipine göre;

Van gövde tipi %76,5 pay ve 124.055 adet ile en çok tercih edilen gövde tipi olurken; Kamyonet gövde tipi %12,2 pay ve 19.798 adetle 2. sırada yer aldı."

Siz de araç karşılaştırma sayfamızdan birbirinden farklı özelliklere sahip araçlara tek bir tıkla göz atabilir ve dilediğiniz araçları anında karşılaştırabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sitemiz üzerinde sıfır araç kampanyalarına yer verildiğini de belirtelim. Siz de tek bir tıkla sıfır araç kampanyalarına ulaşabilir ve anında size özel ve ücretsiz fiyat teklifi oluşturabilirsiniz.

 

Türk Otomobil ve Hafif Ticari Sektörü Kasım Ayında da Artışını Sürdürdü! İçin Görüşlerini Bildir
Gönder
ÖNERİLEN YAZILAR
X
Karşılaştırma Listem
Tamam
X
1

Marka

2

Model

3

Versiyon

4

Tamamla
Teklif almak istediğin markayı seç
Hangi marka otomobil için sana özel fiyat teklifi almak istersin ?
Hangi aracı alacağına karar veremedin mi ? araç karşılaştır.
Teklif almak istediğin modeli seç
Hangi model için özel teklif almak istersin ?
Versiyon seç
Hangi versiyon için özel teklif almak istersin ?
Benzin
Dizel
Otomatik
Manuel
Formu Doldur
İzinli İletişim Formu
"İzinli İletişim Form"unu kabul etmekle, Şirketimiz ile paylaşılmasına rıza göstermiş olduğunuz kişisel verilerinizin, size uygun pazarlama faaliyetleri, promosyon, satış- servis ve yedek parça kampanya bildirimleri, bilgilendirme, reklam, Toyota’m ve benzeri web üyelik işlemleri, anket ve müşteri memnuniyeti araştırmaları ve bu kapsamdaki hizmetlerin sağlanması amacıyla telefon, SMS, e-posta kanalları ile her türlü elektronik iletişim yapılması için Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş (“Toyota Türkiye”), ile Toyota Türkiye’nin bayileri tarafından toplanmasına, kaydedilmesine, işlenmesine, saklanmasına, kullanılmasına ve aynı amaçlar grup şirketlerimiz, ana hissedarımız, Şirketimizin ithalatını yaptığı araçların üretici firması olan yurt dışında yerleşik Toyota Motor Europe NV/SA, Toyota Motor Corporation; doğrudan/dolaylı yurtiçi/yurtdışı iştiraklerimiz, faaliyetlerimizin gereği anlaşmalı olduğumuz kurumlar, tedarikçiler, anlaşmalı satıcılar,iş ortaklarımız, denetim şirketleri veya yasal bir zorunluluk gereği bu verileri talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları, ile aktarılmasına/paylaşılmasına izin vermiş bulunmaktasınız. İşbu izinli iletişim onayınız Toyota Türkiye ile bayileri için geçerlidir. Onay vermemeniz halinde sizinle iletişime geçilmeyip, hiçbir ticari iletişimde bulunulmayacaktır. Bu bilgiler* sadece size sağlanacak hizmetlerin sağlıklı sunulabilmesi, olası gönderilerinizin tam ve doğru teslim edilmesi, telefon, sms ve/veya e-posta yoluyla bildirimlerimizin zamanında ulaştırılabilmesi amacıyla, sözleşme ilişkisi içinde olduğumuz, veri koruması ve güvenliği konusunda bizimle hukuken ve teknik olarak aynı sorumlulukları taşıyan, ilgili mevzuat hükümlerine riayet eden üçüncü kişilerle, yalnızca ihtiyaç durumunda ve gerekli ölçüde paylaşılacaktır. *Vermiş olduğunuz bilgilerin kullanımına ilişkin bilgileri güncellemek istemeniz halinde Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş., Cumhuriyet Mah. D-100 Kuzey Yan yol Cad. No: 5, Yakacık, Kartal İstanbul adresiyle Müşteri İlişkileri birimine ya da www.toyota.com.tr internet sitesindeki “bize ulaşın” sayfasına bildirimde bulunmanızı rica ederiz.”
KİŞİSEL VERİLERLE İLGİLİ AÇIK RIZA BEYAN FORMU
www.sifiraracal sitesinde Teklif Bilişim Hizmetleri Petrol Dış Ticaret Otomotiv San.ve Tic. Ltd. Şti. (Bundan böyle metinde “Şirket” olarak anılacaktır.) tarafından yayınlanan Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni’ni okudum.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince, yine Şirket tarafından yayınlanan ve www.sifiraracal.com aracılığı ile sunulan
• Tüm otomotiv,kredi, sigorta ve kiralama ürün ve hizmetlerinin sağlanması, satışı, pazarlanması, tanıtımı ve satış sonrası destek hizmetleri süreçlerinin planlanması, takibi ve geliştirilmesi,
• Tarafıma avantajlı ve kullanım alışkanlıklarıma uygun ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi ve reklam, tanıtım, satış, pazarlama, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve müşteri sadakat programları, etkinlik yönetimi, bilgilendirme, promosyon ve kampanya bildirimi, üyelik işlemleri süreçlerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Dijital ve / veya diğer mecralarda reklam ve / veya tanıtım ve / veya pazarlama aktivitelerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Kurumsal iletişim faaliyetlerinin, anketlerin, müşteri ilişkileri yönetimi ve müşteri memnuniyeti arama ve süreçlerinin planlanması ve uygulanması,
faaliyetlerini içeren yukarıdaki kapsamdaki ürün ve hizmetlerin anılan kapsam ve amaçları doğrultusunda, yine yukarıda sayılan faaliyetlerin kapsamı ile sınırlı kalmak üzere, kişisel verilerimin yasadaki esaslar çerçevesinde toplanmasına, kaydedilmesine, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, saklanmasına ve okumuş olduğum Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metninde geçen haklarım saklı kalmak üzere, otomotiv distribütör şirketleri, ikinci el otomotiv şirketleri, otomotiv kiralama şirketleri, finansman kuruluşları, Google Ireland Limited ve Facebook Ireland Limited ile paylaşılmasına ve bu kuruluşlara aktarılmasına, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, e-posta adresime/telefonuma, çağrı merkezleri, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda veri, ses ve görüntü içerikli reklam, promosyon, kampanya ve benzeri ticari elektronik iletilerinin gönderilmesine, bu amaçlar doğrultusunda elektronik ileti dışındaki herhangi bir yöntemle de irtibata geçilmesine özgür irademle