Sıfıraraçal.com
  Hemen Teklif Al

Ticaret Bakanlığı, İkinci El Satışlara Yönelik Denetimler Başlattı

4 Ağustos 2022 Perşembe

 

İkinci el otomobil sektörünün büyüklüğü son yıllarda çok fazla arttı. Sıfır araçların başta döviz kurları olmak üzere birçok farklı etkenden dolayı fiyatlarının artması, ikinci el otomobillere olan ilgiyi de arttırdı. İkinci el otomobil piyasasında bireysel satıcıların yanı sıra galerici adı verilen ve sıfır araç satışı ile birlikte ikinci el araç satışı da yapan yerlerin denetimi için çalışmalara başlandı. İnternet araç satış sitelerinde, bayilerde ve galericilerde yaklaşık % 30’a varan fiyat farkı bulunuyor. Bu fiyat farkını vatandaşların sürekli olarak dile getirmesi ve Ticaret Bakanlığı’na yapılan şikayetler ikinci el araç satışlarına yönelik denetimin yapılmasına zemin hazırladı. Sadece araç fiyatları konusunda değil araçların söylenilen özellikleri taşımaması ve ikinci el araçlarda hilelere başvurulması da denetimlerin artmasına sebep oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan bir denetim mekanizması tarafından Ankara'da ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden toplu iş yerlerinin denetimine başlandı. Yapılan bu denetimlerde öncelik olarak bu iş yerlerinin, iş ve işlemleri incelemeye tabi tutulacak.

İlk etapta Ankara ilinde başlatılan bu denetimlerin neyden kaynaklandığına dair birçok söylenti ortaya çıksa da, bakanlık bu konuda resmi bir açıklama yaparak denetimlerin asıl nedenini ortaya koydu. Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamada: 
"ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin yapıldığı toplu iş yerlerinin sıfır kilometre araçları stoklayarak piyasada darlık yaratıcı ve tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunduğuna" yönelik iletilen şikayetler söz konusu denetimlerin başlandığı belirtildi.

Ankara ilinde yapılan denetimlere ilişkin Dünya gazetesinin haberine göre bu kapsamda, ilk etapta Ankara'da faaliyet gösteren söz konusu iş yerlerinin iş ve işlemleri denetime alındı. Yapılan bu denetimler kapsamında 5 ticaret müfettişi görevlendirilerek gerekli incelemelere başladığı aktarıldı.

Artan sıfır otomobil fiyatları nedeniyle, kullanıcıların sıfır ve ikinci el otomobillere ulaşma imkanı gittikçe azalıyor. Son zamanlarda bazı otomotiv firmaları Türkiye otomobil piyasasındaki alım gücünün düşmesinden dolayı farklı ucuz modellerinin getirme kararı almıştı. Üst segment sıfır araç almanın nerede ise imkansız hale geldiği bu zamanlarda getirilen bu ucuz modeller çok fazla ilgi uyandırdı. Bu konuda Türkiye otomobil piyasasına ilk gelen modellerin başında Ami geliyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye otomobil piyasasına dahil olan Ami modelleri kısa süre içerisinde tükenmişti. Ami modellerinin bu kadar kısa süre içerisinde tükenmesi bir yönden sevindirici iken diğer yönden Türkiye otomobil piyasasındaki alım gücünün ne kadar düştüğünü de gözler önüne sermesi bakımından üzücü bir durum oldu. Ami modellerinin bu kadar kısa süre içerisinde tükenmesinin ardından birçok söylenti çıktı. Bu söylentilerden biri de ucuz olan Ami modellerinin toplu olarak bir kısım kişi ve işletmeler tarafından alındığı ve şimdilerde fahiş fiyatlara satıldığı yönündeydi. Buna ilişkin ikinci el otomobil sitelerinde birçok ilan görülmeye başladı.

Tüm bu gelişmelerin ardında Ticaret Bakanlığı tarafından denetimlerin başlatılarak bu duruma çözüm bulmaya hazırlandığı belirtiliyor. Şimdilerde Anadolu Ajansı tarafından yapılan haberlere göre Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle ilgilenen iş yerlerini denetim altına almaya başladı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimler şimdilik Ankara ili ile sınırlı kalıyor. İlerleyen zamanlarda yapılan denetimler sonucu yapılan tespitler paylaşılınca araç stok sorununun gerçekte var olup olmadığı da netlik kazanacak. Ayrıca yapılan denetimlerin diğer illere sıçrayıp sıçramayacağına dair henüz bir bilgi paylaşılmadı. Şimdilerde, araç stokçularının gerçekte var olup olmadığı, eğer araç stokçuları gerçekte var ise Türkiye otomobil piyasasında sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının gerçekten yüksek olmasının bu stokçulardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı merak ediliyor. Aynı zamanda bu denetimlerin sıfır ve ikinci el araçları fiyatlarının düşmesini sağlayıp sağlamayacağı da şimdilik bilinmiyor. Bunun cevabını önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Araç Karşılaştırma sayfamızdan birbirinden farklı özelliklere sahip araçlara göz atabilir dilediğiniz araçları karşılaştırabilirsiniz. Sıfır araç kampanyaları incelemek için kampanyalı araçlar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Ticaret Bakanlığı, İkinci El Satışlara Yönelik Denetimler Başlattı İçin Görüşlerini Bildir
Gönder
ÖNERİLEN YAZILAR
X
Karşılaştırma Listem
Tamam
X
1

Marka

2

Model

3

Versiyon

4

Tamamla
Teklif almak istediğin markayı seç
Hangi marka otomobil için sana özel fiyat teklifi almak istersin ?
Hangi aracı alacağına karar veremedin mi ? araç karşılaştır.
Teklif almak istediğin modeli seç
Hangi model için özel teklif almak istersin ?
Versiyon seç
Hangi versiyon için özel teklif almak istersin ?
Benzin
Dizel
Otomatik
Manuel
Formu Doldur
İzinli İletişim Formu
"İzinli İletişim Form"unu kabul etmekle, Şirketimiz ile paylaşılmasına rıza göstermiş olduğunuz kişisel verilerinizin, size uygun pazarlama faaliyetleri, promosyon, satış- servis ve yedek parça kampanya bildirimleri, bilgilendirme, reklam, Toyota’m ve benzeri web üyelik işlemleri, anket ve müşteri memnuniyeti araştırmaları ve bu kapsamdaki hizmetlerin sağlanması amacıyla telefon, SMS, e-posta kanalları ile her türlü elektronik iletişim yapılması için Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş (“Toyota Türkiye”), ile Toyota Türkiye’nin bayileri tarafından toplanmasına, kaydedilmesine, işlenmesine, saklanmasına, kullanılmasına ve aynı amaçlar grup şirketlerimiz, ana hissedarımız, Şirketimizin ithalatını yaptığı araçların üretici firması olan yurt dışında yerleşik Toyota Motor Europe NV/SA, Toyota Motor Corporation; doğrudan/dolaylı yurtiçi/yurtdışı iştiraklerimiz, faaliyetlerimizin gereği anlaşmalı olduğumuz kurumlar, tedarikçiler, anlaşmalı satıcılar,iş ortaklarımız, denetim şirketleri veya yasal bir zorunluluk gereği bu verileri talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları, ile aktarılmasına/paylaşılmasına izin vermiş bulunmaktasınız. İşbu izinli iletişim onayınız Toyota Türkiye ile bayileri için geçerlidir. Onay vermemeniz halinde sizinle iletişime geçilmeyip, hiçbir ticari iletişimde bulunulmayacaktır. Bu bilgiler* sadece size sağlanacak hizmetlerin sağlıklı sunulabilmesi, olası gönderilerinizin tam ve doğru teslim edilmesi, telefon, sms ve/veya e-posta yoluyla bildirimlerimizin zamanında ulaştırılabilmesi amacıyla, sözleşme ilişkisi içinde olduğumuz, veri koruması ve güvenliği konusunda bizimle hukuken ve teknik olarak aynı sorumlulukları taşıyan, ilgili mevzuat hükümlerine riayet eden üçüncü kişilerle, yalnızca ihtiyaç durumunda ve gerekli ölçüde paylaşılacaktır. *Vermiş olduğunuz bilgilerin kullanımına ilişkin bilgileri güncellemek istemeniz halinde Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş., Cumhuriyet Mah. D-100 Kuzey Yan yol Cad. No: 5, Yakacık, Kartal İstanbul adresiyle Müşteri İlişkileri birimine ya da www.toyota.com.tr internet sitesindeki “bize ulaşın” sayfasına bildirimde bulunmanızı rica ederiz.”
KİŞİSEL VERİLERLE İLGİLİ AÇIK RIZA BEYAN FORMU
www.sifiraracal sitesinde Teklif Bilişim Hizmetleri Petrol Dış Ticaret Otomotiv San.ve Tic. Ltd. Şti. (Bundan böyle metinde “Şirket” olarak anılacaktır.) tarafından yayınlanan Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni’ni okudum.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince, yine Şirket tarafından yayınlanan ve www.sifiraracal.com aracılığı ile sunulan
• Tüm otomotiv,kredi, sigorta ve kiralama ürün ve hizmetlerinin sağlanması, satışı, pazarlanması, tanıtımı ve satış sonrası destek hizmetleri süreçlerinin planlanması, takibi ve geliştirilmesi,
• Tarafıma avantajlı ve kullanım alışkanlıklarıma uygun ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi ve reklam, tanıtım, satış, pazarlama, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve müşteri sadakat programları, etkinlik yönetimi, bilgilendirme, promosyon ve kampanya bildirimi, üyelik işlemleri süreçlerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Dijital ve / veya diğer mecralarda reklam ve / veya tanıtım ve / veya pazarlama aktivitelerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Kurumsal iletişim faaliyetlerinin, anketlerin, müşteri ilişkileri yönetimi ve müşteri memnuniyeti arama ve süreçlerinin planlanması ve uygulanması,
faaliyetlerini içeren yukarıdaki kapsamdaki ürün ve hizmetlerin anılan kapsam ve amaçları doğrultusunda, yine yukarıda sayılan faaliyetlerin kapsamı ile sınırlı kalmak üzere, kişisel verilerimin yasadaki esaslar çerçevesinde toplanmasına, kaydedilmesine, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, saklanmasına ve okumuş olduğum Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metninde geçen haklarım saklı kalmak üzere, otomotiv distribütör şirketleri, ikinci el otomotiv şirketleri, otomotiv kiralama şirketleri, finansman kuruluşları, Google Ireland Limited ve Facebook Ireland Limited ile paylaşılmasına ve bu kuruluşlara aktarılmasına, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, e-posta adresime/telefonuma, çağrı merkezleri, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda veri, ses ve görüntü içerikli reklam, promosyon, kampanya ve benzeri ticari elektronik iletilerinin gönderilmesine, bu amaçlar doğrultusunda elektronik ileti dışındaki herhangi bir yöntemle de irtibata geçilmesine özgür irademle