Sıfıraraçal.com
  Hemen Teklif Al

Otomobilde Klima Sistemi

30 Kasım 2019 Cumartesi

Araçlarda klima ve kapalı ortamların ısınmasını ve soğumasını sağlayan sistemler; evlerimizde, iş yerlerinde ve yolculuk yaparken araç içlerinde kullandığımız, insanların kendilerini daha iyi hissetmesini sağlayan ayrıca konfor ve serinleme imkânı sunuyor.

Klima sistemleri, günümüzde araçlarımızda çok önemli bir yere gelmiş, manuel veya otomatik olarak çalışan sistemlerdir. Ayrıca bu sistemler, araç alırken çok dikkat edilen özelliklerdendir.

İlginizi Çekebilir: 2020 Honda City, RS Versiyonuyla Birlikte Tanıtıldı

Otomobil içinde yolculuk esnasında açık camdan giren sıcak hava veya kötü kokuların sebebiyle camlar kapatılmaktadır. Otomobilin dış etkenlerden korunması amacıyla kapattığımız camlar, otomobilin içinin havasız olmasına sebep olur. İşte bu esnada, klima sistemleri kurtarıcı olmaktadır. Klima sistemlerinin çalışmaya başlamasının ardından araç içindeki nemi ve hava sıcaklığı eşitlemiş olur.

Klimalar, genellikle yaz mevsiminde daha sık kullanılan sistemlerdir. Yaz mevsiminde sıcak havadan bunalmamak için kullanılan klimalar; soğuk havalarda da araç camlarının buğulanmasını engellemektedir. Klima sistemleri, yılın bazı zamanlarında daha sık kullanılsa da tüm yıl boyunca bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı otomobillerde klimanın çalışması; aracın içerisindeki havanının dolaşmasını ve dışarıya hava verilmemesi gibi özelliklerin yanında araç klima fiyatları da  seçilebilirliğini desteklenmektedir.

Klimanın Temel Aksamları Nelerdir?

1) Kondansatör

Kondansatör, araçların ön kısmına takılmış olan ısı değiştiricisidir. Otomobilin seyir sırasında, maryz kalınan havayı kullanarak veya dururken fanı kullanarak soğutma işlemini gerçekleştirir.  Bunu soğutma işlemini gerçekleştirirken bulunan gazı, sıvıya dönüştürerek yapar.

2) Nem Alma Deposu

Klima sisteminin parçalarında olan detandör ve kondansatör parçalarının arasında bulunmaktadır. Nem alma deposunun çalışma sistemi, sistemin devresinde oluşan olan nemi emmek ve bu aşamada olan pislikleri filtrelemektedir. Araçlarda kullanılan cinslerine göre, akışkan depolama özelliği de göstermektedir. Fakat farklı klima sistemlerinde, bahsedilen bu depolama görevini avaporatör ismi verilen parça yapmaktadır.



3) Detandör

Detandör, klima sistemleri içinde çok önemli bir görevi olan evaporatör içinde bu alan soğutucu akışkan debisini ayarlamaktadır. Bu unsur, evaporatör çıkışında yer almakta olan soğutucu akışkanın basıncına ve sıcaklığına uygun olarak hareket etmektedir.

4) Evaporatör

Evaporatör, otomobil torpidosunun alt kısmında, ısıtma radyatörünün yanında yer alan bu parçanın görevi, kendisini dolaşmakta olan havayı soğutmak ve kurutmaktır. Bu yüzden klimalı olan araçlar, durdukları zaman alt kısımlarından su damlalarının görülmesi normal karşılanmalıdır.

5) Kompresör

Kompresör kısmı, evaporatörden gelen buharı emer ve bu buharı kondansatör yönünde sıkıştırarak basınç ve sıcaklık artışına neden olur.

6) Polen Filtresi

Polen filtresi, aracın içine toz, polen, duman, uçuşan parçalar, kül ve pisliklerin girmesini engelleyerek, filtrede tutulmasını sağlamaktadır. Çevreyi kirletme özelliği olan veya havanın kalitesini düşüren her türlü parçacığı, polen filtresi tutar ve araç içine girmesini engeller. Böylece araç kabininin temiz kalmasını sağlar. Bunların yanına ek olarak, aracın ön cam kısmında; kir, bakteri ve pislik olmasını engellemektir.

İlginizi Çekebilir: Hız sınırını 1 Kilometre Aşan Sürücü Cezayı İptal Ettirdi

7) Soğutucu Akışkan

Klima sisteminin çalışma prensibi soğutucu akışkan tüm bölümlerle teması olan ve soğutma sağlayan akışkandır. R-12 gazı, diğer bir ismiyle Freon, özellikle ozon tabakasının zarar görmesinde etkilidir. Bu yüzde yeni geliştirilen ve modernize edilmiş olan klima sistemlerinde, R-12 gazının yerine R-134 gazı kullanılmaktadır.

Sitemiz üzerinden tüm araba fiyatlarını öğrenebilir, araç karşılaştırması yapabilir, araba karşılaştırma hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Otomobilde Klima Sistemi İçin Görüşlerini Bildir
Gönder
ÖNERİLEN YAZILAR
X
Karşılaştırma Listem
Tamam
X
1

Marka

2

Model

3

Versiyon

4

Tamamla
Teklif almak istediğin markayı seç
Hangi marka otomobil için sana özel fiyat teklifi almak istersin ?
Hangi aracı alacağına karar veremedin mi ? araç karşılaştır.
Teklif almak istediğin modeli seç
Hangi model için özel teklif almak istersin ?
Versiyon seç
Hangi versiyon için özel teklif almak istersin ?
Benzin
Dizel
Otomatik
Manuel
Formu Doldur
İzinli İletişim Formu
"İzinli İletişim Form"unu kabul etmekle, Şirketimiz ile paylaşılmasına rıza göstermiş olduğunuz kişisel verilerinizin, size uygun pazarlama faaliyetleri, promosyon, satış- servis ve yedek parça kampanya bildirimleri, bilgilendirme, reklam, Toyota’m ve benzeri web üyelik işlemleri, anket ve müşteri memnuniyeti araştırmaları ve bu kapsamdaki hizmetlerin sağlanması amacıyla telefon, SMS, e-posta kanalları ile her türlü elektronik iletişim yapılması için Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş (“Toyota Türkiye”), ile Toyota Türkiye’nin bayileri tarafından toplanmasına, kaydedilmesine, işlenmesine, saklanmasına, kullanılmasına ve aynı amaçlar grup şirketlerimiz, ana hissedarımız, Şirketimizin ithalatını yaptığı araçların üretici firması olan yurt dışında yerleşik Toyota Motor Europe NV/SA, Toyota Motor Corporation; doğrudan/dolaylı yurtiçi/yurtdışı iştiraklerimiz, faaliyetlerimizin gereği anlaşmalı olduğumuz kurumlar, tedarikçiler, anlaşmalı satıcılar,iş ortaklarımız, denetim şirketleri veya yasal bir zorunluluk gereği bu verileri talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları, ile aktarılmasına/paylaşılmasına izin vermiş bulunmaktasınız. İşbu izinli iletişim onayınız Toyota Türkiye ile bayileri için geçerlidir. Onay vermemeniz halinde sizinle iletişime geçilmeyip, hiçbir ticari iletişimde bulunulmayacaktır. Bu bilgiler* sadece size sağlanacak hizmetlerin sağlıklı sunulabilmesi, olası gönderilerinizin tam ve doğru teslim edilmesi, telefon, sms ve/veya e-posta yoluyla bildirimlerimizin zamanında ulaştırılabilmesi amacıyla, sözleşme ilişkisi içinde olduğumuz, veri koruması ve güvenliği konusunda bizimle hukuken ve teknik olarak aynı sorumlulukları taşıyan, ilgili mevzuat hükümlerine riayet eden üçüncü kişilerle, yalnızca ihtiyaç durumunda ve gerekli ölçüde paylaşılacaktır. *Vermiş olduğunuz bilgilerin kullanımına ilişkin bilgileri güncellemek istemeniz halinde Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş., Cumhuriyet Mah. D-100 Kuzey Yan yol Cad. No: 5, Yakacık, Kartal İstanbul adresiyle Müşteri İlişkileri birimine ya da www.toyota.com.tr internet sitesindeki “bize ulaşın” sayfasına bildirimde bulunmanızı rica ederiz.”
KİŞİSEL VERİLERLE İLGİLİ AÇIK RIZA BEYAN FORMU
www.sifiraracal sitesinde Teklif Bilişim Hizmetleri Petrol Dış Ticaret Otomotiv San.ve Tic. Ltd. Şti. (Bundan böyle metinde “Şirket” olarak anılacaktır.) tarafından yayınlanan Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni’ni okudum.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince, yine Şirket tarafından yayınlanan ve www.sifiraracal.com aracılığı ile sunulan
• Tüm otomotiv,kredi, sigorta ve kiralama ürün ve hizmetlerinin sağlanması, satışı, pazarlanması, tanıtımı ve satış sonrası destek hizmetleri süreçlerinin planlanması, takibi ve geliştirilmesi,
• Tarafıma avantajlı ve kullanım alışkanlıklarıma uygun ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi ve reklam, tanıtım, satış, pazarlama, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve müşteri sadakat programları, etkinlik yönetimi, bilgilendirme, promosyon ve kampanya bildirimi, üyelik işlemleri süreçlerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Dijital ve / veya diğer mecralarda reklam ve / veya tanıtım ve / veya pazarlama aktivitelerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Kurumsal iletişim faaliyetlerinin, anketlerin, müşteri ilişkileri yönetimi ve müşteri memnuniyeti arama ve süreçlerinin planlanması ve uygulanması,
faaliyetlerini içeren yukarıdaki kapsamdaki ürün ve hizmetlerin anılan kapsam ve amaçları doğrultusunda, yine yukarıda sayılan faaliyetlerin kapsamı ile sınırlı kalmak üzere, kişisel verilerimin yasadaki esaslar çerçevesinde toplanmasına, kaydedilmesine, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, saklanmasına ve okumuş olduğum Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metninde geçen haklarım saklı kalmak üzere, otomotiv distribütör şirketleri, ikinci el otomotiv şirketleri, otomotiv kiralama şirketleri, finansman kuruluşları, Google Ireland Limited ve Facebook Ireland Limited ile paylaşılmasına ve bu kuruluşlara aktarılmasına, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, e-posta adresime/telefonuma, çağrı merkezleri, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda veri, ses ve görüntü içerikli reklam, promosyon, kampanya ve benzeri ticari elektronik iletilerinin gönderilmesine, bu amaçlar doğrultusunda elektronik ileti dışındaki herhangi bir yöntemle de irtibata geçilmesine özgür irademle