Sıfıraraçal.com

Karlı ve Buzlu Yollarda Araç Nasıl Kullanılır?

26 Ocak 2018 Cuma

Kış aylarının gelmesi ile birlikte karlı ve buzlu yollar araç kullanan sürücüleri adeta çileden çıkıyor. Trafik kazası oranlarının arttığı kış mevsiminde araç sürücülerinin dikkat etmesi gereken hayati öneme sahip birtakım tedbirler dizisi söz konusu.

Hayati öneme sahip bu tedbirleri almayan bilinçsiz sürücüler hem kendi hayatlarını hem de trafikteki diğer insanların hayatlarını tehlike altına atmaktadır. Ancak gerekli tedbirlerin alındığı bir trafik ortamında buzlu ve karlı yollarda bile güvenle yol almak mümkün.

Bizde bu yazımızda zorlu hava ve yol koşullarında nasıl araba kullanılacağına dair önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Aklımızdan çıkarmamız gereken ilk kural alınacak bu tedbirlerin hem sizin hem de sevdiklerinizin hayatını korumasını sağlayacağını bilmektir.

Lastikler İyi Olmalı

Karlı ve buzlu yollarda bırakın arabaları biz insanlar bile çoğu zaman yürümekte zorlanırız. Hele ki ayağımızda kaygan bir ayakkabı var ise yere çakılmadan ilerlemek mümkün değildir. Bu nedenle araçlarımızın trafikte güvenli seyir alabilmesi için en önemli tedbirlerin başında lastik seçimi geliyor. Kış aylarında mutlaka kış lastikleri tercih edilmelidir.

Kış lastiklerini tercih etmek için kar yağması beklenmemelidir. Hava sıcaklık ortalamalarının günlük +7 derecelerin altına düştüğünde kış lastikleri tercih edilmelidir. Kış lastikleri aracın yola daha sağlam tutunabilmesini, savrulmamasını ve fren mesafesinin uzamamasını sağlar.

Lastikler ile ilgili bir diğer önemli hususta hava basınçlarının kontrol edilmesidir. Havası inmiş lastiklerin kayganlığının arttığı da unutulmamalıdır. Dış derinliği 3 mm altında bulunan lastikler mutlaka değiştirilmelidir.

Zayıf Akü Yolda Bırakabilir

Mevsimin getirdiği sıcaklık değerleri araçların çalışmak için artık daha fazla enerji duymasına yol açar. Soğuk motor çevirmek kışın daha zor olacağı için akünün görev yükü de artar. Kış aylarında akü ile ilgili bir problem yaşamamak için aküler kontrol edilmeli, gücü azalmış ise şarj edilmeli ve kutup başlarının temizlenmesi sağlanarak aracın aküden dolayı çalışmama gibi bir olasılığı ortadan kaldırılmalıdır.

Görüş Mesafesi İçin Cam Ve Silecekler Önemlidir

Kışın havaların soğuk olmaması ile beraber tembel sürücüler de çoğalıyor. Hepimiz trafikte seyrederken aracının üzeri karla kaplı, küçük bir delikten yolu görmeye çalışan sürücülere şahit olmuşuzdur.  Artık erinmekten midir yoksa çok üşümekten midir bilemiyorum her kış trafikte yürüyen kardan arabalar görmeye alıştık. Fakat kışın görüş açısı trafikte hiç olmadığı kadar hayati öneme sahiptir.

İyi bir görüş açısı için camlar temiz tutulmalı ve sileceklerin aktif olarak çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Görevini yerine getiremeyen silecekler de yenileri ile değiştirilmelidir. Olması gerektiği kadar da cam silecek suyu bulundurmak gerekiyor. Bu arada cam suyuna ilave edilecek az miktardaki deterjan ve ispirto donmayı engellerken camlarında da daha iyi temizlenmesine katkı sağlayacaktır.

Lambaların Kontrolü Sağlanmalıdır

Araçtaki bütün lambaları kontrolü sağlanarak çalıştıklarından emin olun. Kar ve buzdan dolayı far ve stop lambalarının aydınlatma performansları düşer bu nedenle bütün lambarın temiz olması önemlidir.  Görüş azaldığında farlar muhakkak yakılmalıdır.

Az Yakıtla Yola Çıkmayın

Trafikte olası uzun beklemelere ve yolda kalmalara karşı az yakıtla yola çıkmayın. Ayda bir kez yakıt sistemindeki nemin donmasını engellemek amacıyla, deponuza bir şişe buz önleyici katık ekleyin. Yakıt deponuzun yarıdan fazlasının dolu olması borulardaki donmayı önleyecektir.

Motor Bakımını Yaptırın

Motor bakımı bu mevsimde daha  da çok önem taşıyor. İyi çalışmayan bir motor kışın hiç çalışmayabilir. Bu nedenle motorunuzun bakımını iyi bir serviste yaptırınız. Motor yağını ve yağ filtresini de belirli sürelerde değiştirmek gerekir. Kışa girmeden yağ değişimi yapmanız yararınıza olacaktır.

Araç İçinde Giyim Kuşam Nasıl Olmalıdır?

Otomobil kullanırken mont giymek, bere ve eldiven kullanmak sürüş güvenliğinizi bozar. Aracınızın içi ısındıktan sonra kalın giysileri üzerinizden çıkarmanız rahat bir sürüş sağlayacaktır. Ayrıca, üzerinizdeki karı otomobile binmeden temizlemeniz de, karın içeride buharlaşarak görüşünüzü engellemesini önleyecektir. Aracınızın klima, araç filtresi ve frenlerini de kullanımdan önce kontrol etmeyi unutmayın.

Karlı ve Buzlu Yollarda Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Araçla trafiğe çıkmadan önce yapılması gerekenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri yukarıda sıralamaya çalıştık. Bu ilk kısım aracın karlı ve buzlu yollarda trafiğe hazır olması ile ilgiliydi. Şimdi diğer bir önemli husus olan karlı ve buzlu yollarda aracı kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiği ile ilgili maddeleri sıralayacağız.

•    Gazı, freni ve direksiyonu sert kullanmamak ve aşırı hız yapmamak gerekiyor. Yumuşak sürüş olarak tabir edilen yavaş hareketler ilk kuralımızı oluşturuyor.

•    Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi normal şartlarda olması gerektiğinden daha uzun olur. Bu nedenle takip mesafesi de olması gerekenden daha uzun olmalıdır.

•    Araç kayma halindeyse, panik yapmadan aracın kaydığı yönde direksiyonu çevirmek, araç izine girdikten sonra ise gitmek istediğiniz yönde direksiyonu çevirmek gerekiyor.

•    Kaygan ve karlı zeminde önünüzde ilerleyen aracın tekerlek izinde gitmeye çalışmak ve yokuş çıkarken büyük vitesi, aşağı inerken de küçük vitesi kullanmak sizin için büyük kolaylık sağlayacaktır.

Karlı buzlu havada yokuş aşağı nasıl inilir?

Karlı ve buzlu yollarda sürücüleri en çok zorlayan noktalardan biri de yokuş aşağı nasıl inileceğinin bilinmemesidir. Zor bir zemine sahip rampayı inerken ilk dikkat edilmesi gereken elbette aracın hızıdır. Şayet ineceğimiz rampaya hızlı bir şekilde girdiğimizi düşünürsek aslında geriye çokta yapılacak bir şey kalmadığını görürüz. Bu yüzden karlı ve buzlu yollarda yokuş aşağı inmeye başlamadan önce aracın hızını iyi ayarlamamız gerekiyor. Yukarıda da değindiğimiz gibi aracın lastikleri karlı ve buzlu yollarda oldukça önemlidir. Fakat yokuş aşağı inerken lastiklerin önem derecesi inanın bana en az on kat daha artacaktır. Yokuşa girmeden önce aracınızı olabilecek en düşük vitese almalı ve kilitlenmeyecek şekilde el frenini bir ya da iki diş kadar kaldırmalısınız.

Aracınızın ara ara hızlandığını hissettiğiniz noktalarda da ufak fren darbeleri ile aracınızı yavaşlatmalısınız. Eğer aracınız hızlanacak olursa bu durumda kontrolünü ele almanız bir daha kolay olmayabilir.

Karlı ve Buzlu Yollarda Araç Nasıl Kullanılır? İçin Görüşlerini Bildir
Gönder
ÖNERİLEN YAZILAR
X
Karşılaştırma Listem
Tamam
X
1

Marka

2

Model

3

Versiyon

4

Tamamla
Almak istediğin aracın markasını seç
Hangi marka otomobil için sana özel fiyat teklifi almak istersin ?
Hangi aracı alacağına karar veremedin mi ? araç karşılaştır.
Almak istediğin modeli seç
Hangi model için özel teklif almak istersin ?
Versiyon seç
Hangi versiyon için özel teklif almak istersin ?
Benzin
Dizel
Otomatik
Manuel
Formu Doldur
İzinli İletişim Formu
"İzinli İletişim Form"unu kabul etmekle, Şirketimiz ile paylaşılmasına rıza göstermiş olduğunuz kişisel verilerinizin, size uygun pazarlama faaliyetleri, promosyon, satış- servis ve yedek parça kampanya bildirimleri, bilgilendirme, reklam, Toyota’m ve benzeri web üyelik işlemleri, anket ve müşteri memnuniyeti araştırmaları ve bu kapsamdaki hizmetlerin sağlanması amacıyla telefon, SMS, e-posta kanalları ile her türlü elektronik iletişim yapılması için Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş (“Toyota Türkiye”), ile Toyota Türkiye’nin bayileri tarafından toplanmasına, kaydedilmesine, işlenmesine, saklanmasına, kullanılmasına ve aynı amaçlar grup şirketlerimiz, ana hissedarımız, Şirketimizin ithalatını yaptığı araçların üretici firması olan yurt dışında yerleşik Toyota Motor Europe NV/SA, Toyota Motor Corporation; doğrudan/dolaylı yurtiçi/yurtdışı iştiraklerimiz, faaliyetlerimizin gereği anlaşmalı olduğumuz kurumlar, tedarikçiler, anlaşmalı satıcılar,iş ortaklarımız, denetim şirketleri veya yasal bir zorunluluk gereği bu verileri talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları, ile aktarılmasına/paylaşılmasına izin vermiş bulunmaktasınız. İşbu izinli iletişim onayınız Toyota Türkiye ile bayileri için geçerlidir. Onay vermemeniz halinde sizinle iletişime geçilmeyip, hiçbir ticari iletişimde bulunulmayacaktır. Bu bilgiler* sadece size sağlanacak hizmetlerin sağlıklı sunulabilmesi, olası gönderilerinizin tam ve doğru teslim edilmesi, telefon, sms ve/veya e-posta yoluyla bildirimlerimizin zamanında ulaştırılabilmesi amacıyla, sözleşme ilişkisi içinde olduğumuz, veri koruması ve güvenliği konusunda bizimle hukuken ve teknik olarak aynı sorumlulukları taşıyan, ilgili mevzuat hükümlerine riayet eden üçüncü kişilerle, yalnızca ihtiyaç durumunda ve gerekli ölçüde paylaşılacaktır. *Vermiş olduğunuz bilgilerin kullanımına ilişkin bilgileri güncellemek istemeniz halinde Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş., Cumhuriyet Mah. D-100 Kuzey Yan yol Cad. No: 5, Yakacık, Kartal İstanbul adresiyle Müşteri İlişkileri birimine ya da www.toyota.com.tr internet sitesindeki “bize ulaşın” sayfasına bildirimde bulunmanızı rica ederiz.”
KİŞİSEL VERİLERLE İLGİLİ AÇIK RIZA BEYAN FORMU
www.sifiraracal sitesinde Teklif Bilişim Hizmetleri Petrol Dış Ticaret Otomotiv San.ve Tic. Ltd. Şti. (Bundan böyle metinde “Şirket” olarak anılacaktır.) tarafından yayınlanan Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni’ni okudum.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince, yine Şirket tarafından yayınlanan ve www.sifiraracal.com aracılığı ile sunulan
• Tüm otomotiv,kredi, sigorta ve kiralama ürün ve hizmetlerinin sağlanması, satışı, pazarlanması, tanıtımı ve satış sonrası destek hizmetleri süreçlerinin planlanması, takibi ve geliştirilmesi,
• Tarafıma avantajlı ve kullanım alışkanlıklarıma uygun ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi ve reklam, tanıtım, satış, pazarlama, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve müşteri sadakat programları, etkinlik yönetimi, bilgilendirme, promosyon ve kampanya bildirimi, üyelik işlemleri süreçlerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Dijital ve / veya diğer mecralarda reklam ve / veya tanıtım ve / veya pazarlama aktivitelerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Kurumsal iletişim faaliyetlerinin, anketlerin, müşteri ilişkileri yönetimi ve müşteri memnuniyeti arama ve süreçlerinin planlanması ve uygulanması,
faaliyetlerini içeren yukarıdaki kapsamdaki ürün ve hizmetlerin anılan kapsam ve amaçları doğrultusunda, yine yukarıda sayılan faaliyetlerin kapsamı ile sınırlı kalmak üzere, kişisel verilerimin yasadaki esaslar çerçevesinde toplanmasına, kaydedilmesine, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, saklanmasına ve okumuş olduğum Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metninde geçen haklarım saklı kalmak üzere, otomotiv distribütör şirketleri, ikinci el otomotiv şirketleri, otomotiv kiralama şirketleri, finansman kuruluşları, Google Ireland Limited ve Facebook Ireland Limited ile paylaşılmasına ve bu kuruluşlara aktarılmasına, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, e-posta adresime/telefonuma, çağrı merkezleri, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda veri, ses ve görüntü içerikli reklam, promosyon, kampanya ve benzeri ticari elektronik iletilerinin gönderilmesine, bu amaçlar doğrultusunda elektronik ileti dışındaki herhangi bir yöntemle de irtibata geçilmesine özgür irademle