Sıfıraraçal.com
  Hemen Teklif Al

Yerli Otomobil TOGG'a ÖTV Teşviki!

6 Temmuz 2022 Çarşamba

 

Yerli otomobil TOGG’a dair haberler ve önemli gelişmeler bir süredir farklı bir boyuta taşınmaya başladı. 2023 yılının mart ayında satışa çıkması planlanan TOGG’un uygun fiyata alıcı bulması için önemli adımlar da atılmaya başlandı. Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobili TOGG satışa çıkmadan önce maliyet konusunda tereddütler yaşandığından daha fazla satılması için ÖTV teşviki kapsamına alındı.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçtiğimiz hafta torba yasa ile birlikte TOGG ÖTV teşviki konusu da ele alındı.  Plan ve Bütçe Komisyonu TOGG için geçerli yasa teklifini Meclis’ten torba yasa ile geçirmiş oldu. TOGG'un üreteceği Türkiye’nin ilk elektrikli aracının üretimini desteklemek ve satış rakamlarını artırmak için ÖTV düzenlemesi yapıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

160 kW geçmeyen özel tüketim vergisi matrahı 700 bin TL'nin altındaki araçlarda ÖTV yüzde 10’a inmiş oldu. Bu sayede (TOGG) Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından yapılacak üretim de böylece devlet eli ile desteklenmiş oldu. Daha yerli otomobil piyasaya çıkmadan bu konuda düzenleme yapılması ise ayrıca bir önem taşıyor.  Çünkü bu gelişme sonrasında TOGG’un fiyatının da daha düşük olarak belirlenmesinin önü açıldı.
Kabul edilen önergeden önce, motor gücü 85 kW’ı geçmeyen elektrikli otomobillerden yüzde 10 oranında ÖTV alınıyordu.

Daha önce elektrikli otomobilleri teşvik için ÖTV alınmıyordu. Ancak elektrikli otomobillerde yüksek fiyatlı araçlar karşılaştırıldığında rekabet ortamı kaybolduğu için geçen yıl bu uygulamaya son verilmişti. Bu araçlarda daha önceleri herhangi bir matrah limiti olmadığından elektrikli araçlara da içten yanmalı araçlarda olduğu gibi matrah limitleri getirilmişti. Düzenleme öncesinde motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında kalan elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranı yüzde 25, motor gücü 120 kW’ı geçen elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranı da yüzde 60 olarak belirlenmişti. Bu düzenleme ile ÖTV konusunda önemli adımlar atıldı.

Yerli otomobile olan teşviki artırmak için ÖTV teşviki öngörülmüş oldu. Bu düzenleme sayesinde yerli elektrikli araç üretimi farklı bir yönden desteklenmiş olacak.

TOGG bildiğiniz gibi 2023 yılının mart ayında C SUV sınıfında ilk teslimlerini yapmaya başlayacak. 500 adet C SUV kamu kurumlarına satılacak daha sonra kullanıcıların alması için 9 bin adet satılacak. 9.500 adet C-SUV, 15 bin 750 adet C-Sedan ve 4 bin 750 adet C-MPV/VAN ile toplamda 30 bin araç satışa sunulacak. Bu teslimlerden sonra üretim kapasitesine göre üretim devam edecek.

TOGG gelişmeleri sadece ÖTV teşviki ile sınırlı değil. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) TOGG’un daha önce Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri kapsamında yaptığı lisans başvurusunu da kabul etti ve Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye şarj ağı işletmeci lisansını verdi. TOGG EPDK2nın verdiği lisansla birlikte şarj altyapısının gelişimi için altyapı çalışmalarını kolaylıkla yapabilecek. Bu sayede TOGG 81 ilde her şarj cihazında 2 soket olmak üzere toplamda 2000 soketli şarj istasyonu kurmuş olacak. Trafiğin yoğun olduğu bölgeler ve büyük şehirler

Elektrikli araçların Türkiye pazarında da satılmaya başlaması ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bünyesinde kurulan Enerji Dönüşüm Dairesi de bu alanda firmalar ile ortak çalışmalar yapıyor. Bu şekilde çalışma yapılması hem ülkemiz hem de yerli otomobil firması açısından ayrı bir avantaj sağlıyor. Şarj istasyonlarının çoğalmasını sağlayacak bu çalışma ile TOGG satışları da olumlu yönde etkilenecektir. Şarj istasyonlarının çoğalması Türkiye’de elektrikli araçlar dönemini daha yoğun bir şekilde başlatmış olacak. Böylece benzinli ve dizel yakıtlı araçlar ile kıyaslandığı zaman seyahatler daha ekonomik hale gelecek.

TOGG satışa sunulduğu zaman maliyetler ne kadar artacak bilinmiyor. Ancak Temmuz 2022’de satışa sunulsa 908 bin TL satış fiyatı olacak. TOGG’un maliyetine dair elimizde daha önce hiçbir veri yoktu. Ancak yeni ÖTV oranı ve matrah limitleri TOGG’un ortalama satış fiyatı hakkında bilgi vermiş oldu.

Bu aracın vergisiz fiyatının en yüksek 700 bin TL olduğu göz önüne alındığında, bu fiyatın üzerine yüzde 10 ÖTV ve yüzde 18 KDV eklendiğinde 908 bin TL civarında fiyat çıkmış oluyor. Bu fiyat C segmentindeki SUV model için geçerli olacak. C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri için ise farklı bir fiyat aralığı söz konusu olabilir. Toplamda 5 modelden oluşacak bu seriyi B-SUV ve C-MPV izleyecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Araç Karşılaştırma sayfamızdan birbirinden farklı özelliklere sahip araçlara göz atabilir dilediğiniz araçları karşılaştırabilirsiniz. Sıfır araç kampanyaları incelemek için kampanyalı araçlar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

 

 

Yerli Otomobil TOGG'a ÖTV Teşviki! İçin Görüşlerini Bildir
Gönder
ÖNERİLEN YAZILAR

Yerli otomobil Yorumları

Misafir
13.04.2024
Yerli otomobil TOGG SUV için yapılmış
TOOG almyaı düşünüyorum sizce nasıl
Misafir
12.01.2024
Yerli otomobil TOGG SUV için yapılmış
Başka marka elektrikli aracım var, teknik olarak togg u kendi aracımla kıyaslamak ve bilgi edinmek için baktım yorumlara togg hariç herşey konuşuluyor. Lütfen togg kullanan ve bilgi sahibi olanlar yorum yapabilir mi ? Diğer yorum sahipleri lütfen boş yapmayın, sayfayı gereksiz işgal etmeyin.
Misafir
13.12.2023
Yerli otomobil TOGG SUV için yapılmış
Öncelikle saygılar yolumuz açık olsun başarılarınızın devamını versin yüce rabbim fakat toog un alt kısmına şarj alma yeri yapın kablosuz otoparka koyuldugunda parasıyla şarj etsin yada güneş enerji sistemi ile ve otoparklarada renklendirme yaprak orda dolum olacagını belli edin aynı cep telefonlarda kablosuz şarj gibi ve uzun yollardada bazı noktalara bu otoparklardan yapın güneş enerjisiyle şarj edin parasını alın saygılarla kayseri den kürşat öztürk
Misafir
14.10.2023
Yerli otomobil TOGG SUV için yapılmış
24 SAAT ÇALIŞMA Togg için çok büyük bir talep var ama malesef sadece 2 vardiye çalışılıyor ve dolaysıyla taleplere yetişemiyorlar. Ey yetkililer! sizde hiçmi akıl yok. Neden üretiminizi 24 saat esasına göre yapıpta talepleri karşılamayı düşünmüyorsunuz. O nasıl olacak diyorsunuz! Bu iş çok kolay. Çalışma hayatında yep yeni bir model ortaya koyuyorum. Bu yeni modele uyarsanız 24 saat üretim yaparsınız.
Misafir
14.10.2023
Yerli otomobil TOGG SUV için yapılmış
2. YORUMA DEVAM. Vardiya değişim saati tavsiyem; 1. VARDIYA : 16.00 - 04.00 2. VARDIYA : 04.00 - 16.00 Birgün 12 saat çalışan eleman, İkinci gün dinlenecek. Bu sayede bir eleman birinci hafta 36 saat, ikinci hafta ise 48 saat çalışmış olacak. Bu vardiya sistemi sayesinde 24 saat üretim gerçekleşmiş olacak. Bu yeni sistem hayırlı olsun. Bu sistem tüm Türkiye için örnek olsun ve her tarafa yayılsın.
Misafir
15.08.2023
Yerli otomobil TOGG SUV için yapılmış
Sayfayı inceliyorum araç ile ilgili yorum bulmak istiyorum fakat sanki bir hayal üzerinden herkes birbirini yiyor. Arkadaşlar aracı alan kullanan servis deneyimi olan varsa yazsın boş muhabbet etmeyin.
Misafir
02.04.2023
Yerli otomobil TOGG SUV için yapılmış
Milli ve yerli arabamız vatan a millet hayırlı olsun güzel araba suv model gördüm muhteşem olmuş bursa da inşaallah bizde alırız
Misafir
26.03.2023
Yerli otomobil TOGG SUV için yapılmış
Vatana millete hayırlı olsun kanun veya yasa çıkartmaları lazım her haneye bir adet mecbur olması lazım ülkemizin bekası için fiyat çok ucuz zaten
Misafir
24.03.2023
Yerli otomobil TOGG SUV için yapılmış
Afedersiniz kıçı kırık bir şahin yâda brodvay almak istesek 100 bin tl istiyor lar bana göre parası olan için süper fiyat
Misafir
17.03.2023
Yerli otomobil TOGG SUV için yapılmış
Vatana millete hayırlı uğurlu olsun.
X
Karşılaştırma Listem
Tamam
X
1

Marka

2

Model

3

Versiyon

4

Tamamla
Teklif almak istediğin markayı seç
Hangi marka otomobil için sana özel fiyat teklifi almak istersin ?
Hangi aracı alacağına karar veremedin mi ? araç karşılaştır.
Teklif almak istediğin modeli seç
Hangi model için özel teklif almak istersin ?
Versiyon seç
Hangi versiyon için özel teklif almak istersin ?
Benzin
Dizel
Otomatik
Manuel
Formu Doldur
İzinli İletişim Formu
"İzinli İletişim Form"unu kabul etmekle, Şirketimiz ile paylaşılmasına rıza göstermiş olduğunuz kişisel verilerinizin, size uygun pazarlama faaliyetleri, promosyon, satış- servis ve yedek parça kampanya bildirimleri, bilgilendirme, reklam, Toyota’m ve benzeri web üyelik işlemleri, anket ve müşteri memnuniyeti araştırmaları ve bu kapsamdaki hizmetlerin sağlanması amacıyla telefon, SMS, e-posta kanalları ile her türlü elektronik iletişim yapılması için Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş (“Toyota Türkiye”), ile Toyota Türkiye’nin bayileri tarafından toplanmasına, kaydedilmesine, işlenmesine, saklanmasına, kullanılmasına ve aynı amaçlar grup şirketlerimiz, ana hissedarımız, Şirketimizin ithalatını yaptığı araçların üretici firması olan yurt dışında yerleşik Toyota Motor Europe NV/SA, Toyota Motor Corporation; doğrudan/dolaylı yurtiçi/yurtdışı iştiraklerimiz, faaliyetlerimizin gereği anlaşmalı olduğumuz kurumlar, tedarikçiler, anlaşmalı satıcılar,iş ortaklarımız, denetim şirketleri veya yasal bir zorunluluk gereği bu verileri talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları, ile aktarılmasına/paylaşılmasına izin vermiş bulunmaktasınız. İşbu izinli iletişim onayınız Toyota Türkiye ile bayileri için geçerlidir. Onay vermemeniz halinde sizinle iletişime geçilmeyip, hiçbir ticari iletişimde bulunulmayacaktır. Bu bilgiler* sadece size sağlanacak hizmetlerin sağlıklı sunulabilmesi, olası gönderilerinizin tam ve doğru teslim edilmesi, telefon, sms ve/veya e-posta yoluyla bildirimlerimizin zamanında ulaştırılabilmesi amacıyla, sözleşme ilişkisi içinde olduğumuz, veri koruması ve güvenliği konusunda bizimle hukuken ve teknik olarak aynı sorumlulukları taşıyan, ilgili mevzuat hükümlerine riayet eden üçüncü kişilerle, yalnızca ihtiyaç durumunda ve gerekli ölçüde paylaşılacaktır. *Vermiş olduğunuz bilgilerin kullanımına ilişkin bilgileri güncellemek istemeniz halinde Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş., Cumhuriyet Mah. D-100 Kuzey Yan yol Cad. No: 5, Yakacık, Kartal İstanbul adresiyle Müşteri İlişkileri birimine ya da www.toyota.com.tr internet sitesindeki “bize ulaşın” sayfasına bildirimde bulunmanızı rica ederiz.”
KİŞİSEL VERİLERLE İLGİLİ AÇIK RIZA BEYAN FORMU
www.sifiraracal sitesinde Teklif Bilişim Hizmetleri Petrol Dış Ticaret Otomotiv San.ve Tic. Ltd. Şti. (Bundan böyle metinde “Şirket” olarak anılacaktır.) tarafından yayınlanan Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni’ni okudum.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince, yine Şirket tarafından yayınlanan ve www.sifiraracal.com aracılığı ile sunulan
• Tüm otomotiv,kredi, sigorta ve kiralama ürün ve hizmetlerinin sağlanması, satışı, pazarlanması, tanıtımı ve satış sonrası destek hizmetleri süreçlerinin planlanması, takibi ve geliştirilmesi,
• Tarafıma avantajlı ve kullanım alışkanlıklarıma uygun ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi ve reklam, tanıtım, satış, pazarlama, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve müşteri sadakat programları, etkinlik yönetimi, bilgilendirme, promosyon ve kampanya bildirimi, üyelik işlemleri süreçlerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Dijital ve / veya diğer mecralarda reklam ve / veya tanıtım ve / veya pazarlama aktivitelerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Kurumsal iletişim faaliyetlerinin, anketlerin, müşteri ilişkileri yönetimi ve müşteri memnuniyeti arama ve süreçlerinin planlanması ve uygulanması,
faaliyetlerini içeren yukarıdaki kapsamdaki ürün ve hizmetlerin anılan kapsam ve amaçları doğrultusunda, yine yukarıda sayılan faaliyetlerin kapsamı ile sınırlı kalmak üzere, kişisel verilerimin yasadaki esaslar çerçevesinde toplanmasına, kaydedilmesine, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, saklanmasına ve okumuş olduğum Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metninde geçen haklarım saklı kalmak üzere, otomotiv distribütör şirketleri, ikinci el otomotiv şirketleri, otomotiv kiralama şirketleri, finansman kuruluşları, Google Ireland Limited ve Facebook Ireland Limited ile paylaşılmasına ve bu kuruluşlara aktarılmasına, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, e-posta adresime/telefonuma, çağrı merkezleri, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda veri, ses ve görüntü içerikli reklam, promosyon, kampanya ve benzeri ticari elektronik iletilerinin gönderilmesine, bu amaçlar doğrultusunda elektronik ileti dışındaki herhangi bir yöntemle de irtibata geçilmesine özgür irademle