Sıfıraraçal.com
  Hemen Teklif Al

Otomatik Şanzımanlar Arasındaki Farklar Nelerdir?

14 Mayıs 2020 Perşembe

Önceden ulaşılmaz ve lüks olarak görünen otomatik şanzımanlı otomobiller, teknolojinin ilerlemesiyle ve otomotiv sektörünün gelişmesiyle birlikte vazgeçilmez olarak görülüyor.

Günümüzde hemen hemen her firmanın üretmiş olduğu otomatik şanzımanlı otomobiller, artık neredeyse düz şanzımanlı araçlar kadar revaçta. Bunda, gelişen piyasa koşullarıyla birlikte otomatik şanzımanlı otomobillerin daha çok üretilmesi ve daha ucuz fiyatlarla satılması da çok büyük yere sahip.

Kaldı ki, artık otomatik şanzımanlı otomobiller için de ehliyet gerekiyor ayrıca bu ehliyete sahip otomobil sürücüleri manuel vites ehliyetleriyle bu otomobili kullanamayacak.

Otomatik vitesli otomobillerde CVT, DSG, MMT, EDC, ve TCT Dualogic Easytronic olmak üzere başlıca 5 farklı şanzıman çeşitleri vardır.

İlginizi Çekebilir: 2021 BMW iX3 Üretime Hazır Hale Getiriliyor

Patenti hakları Volkswagen şirketine ait olan ve otomatikleştirilmiş manuel şanzıman olarak kabul edilen DSG şanzıman, standart şanzımanlardan farklı olarak iki tane debriyaja sahiptir. Biri 1-3 ve 5. vitesler için diğerleri ise 2-4 ve 6. vitesler için kullanılmaktadır ve vites geçişleri için bir sonraki vites hazırda bekletilir. Performansa önem veren sürücüler için özel olarak geliştirilen bu sistem, Türkiye’de de ilk olarak Volkswagen firması tarafından sunulmuştur.

Bu şanzıman türünü Audi (A1, A3, S3, A4, A5, A7, A8 D4, Q5, TT,B8, S4 B8), Bugatti (Veyron EB 16.4 [6]), SEAT (Ibiza, Leon, Altea, Toledo, Alhambra), Škoda (Fabia, Octavia, Superb II, Roomster, Yeti), Volkswagen (Polo, Golf GTI ve R32, Jetta, Bora, Eos, Touran, Beetle, Beetle Convertible, Passat, Passat CC, Scirocco, Tiguan, Caddy, Transporter) markaları kullanmaktadır.

CVT şanzıman, Nissan Murano, Audi A6, Nissan Micra, Honda Civic, Honda City, Toyota Prius, Fiat Albea, Subaru G3X, Subaru HM-01, Avrupa Ford Fiesta 1.3 lt. ve Ford Escort 1.6, Volvo, BMW gibi otomobillerde kullanılan şanzıman türüdür.

Türkçe’ye ‘sürekli değişken iletim’ olarak dönüştürülen bu şanzıman, diğer şanzımanlı araçlara göre daha az yakmasıyla bilinmektedir. Sarsıntısız bir şekilde vites değişimine sahip olan ve motor gücünün motordan tekerlere makara- kasnak sistemiyle eşit olarak iletildiği bu sistemde, vites kutusu ve debriyaj yoktur.

Kısaca EDC olarak adlandırılan Efficient Dual Clutch şanzıman sistemi, Renault şirketinin geliştirdiği bir şanzıman sistemidir. Çift kavramalı ya da çift debriyajlı otomatik vitesle çalışan bu şanzıman, birbiri ardından gelen vitesleri kavramak için hazırda bekletiyor. Normal bir otomatik vites ya da manuel vitesli otomobillere göre yaklaşık %20 yakıt tasarrufunun sağlıyor. Bu sistem Volkswagen’in geliştirdiği DSG sistemine benzerliğiyle dikkat çekmektedir.

MMT ismi verilen otomatikleştirilmiş olan manuel vitesli araçlarda özellikle Ford ve Toyota firmalarının kullandığı bu şanzıman sistemi sürücü odaklı bir sistemdir. Biranda hızlanmalarda vitesi düşürten ve rampa inişlerinde hızı azaltarak vites küçülten bu sistem, genelde manuel seçeneği bulunan araçlarda tercih edilmektedir.

Yarı otomatik ve çift kavramalı şanzıman sistemi olan TCT, start- stop sistemi ile uyumlu çalışmasıyla dikkat çekmektedir. Az miktarda yakıt tüketen ve doğaya verdiği zararı en aşağıya indiren bu sistem, FIAT Group bünyesinde bulunan Alfa Romeo ve Fiat marka otomobillerde kullanılıyor

 

Opel’in Corsa ve Astra modellerinde kullandığı Dualogic Easytronic şanzıman sistemi, mekanik olarak düz bir şanzımanın otomatikleştirilmiş şeklidir. Debriyajı bulunmayan bu şanzıman sistemi de diğer şanzıman sistemi gibi düşük yakıt tüketimi sağlıyor.

Otomatik vitesli otomobillerde, düşük yakıt tüketimi ve kolay kullanılması bazı sürücülerin tercihleri arasında yer almaktadır. Buna karşın bazı sorunlar çıkarabilen bu araçların en fazla sorun çıkardığı noktaları; tork konvertörü, yağ pompası, vites kavrama grupları, şanzıman muhafazası, güneş dişli grupları, hidrolik valf gövdesi, elektronik kumanda parçaları ve şanzıman keçeleri başlıkları altında toplayabiliriz.

İlginizi Çekebilir: 2021 Volkswagen Touareg R Hibrit Modeli Tanıtıldı

Bu sorunları minimum düzeye indirmek isteyen otomatik vitesli araç sahipleri; şanzıman bakımlarını aksatmadan yaptırmalı, keçe ve yağ değişimlerini sürekli yapmalı, yağ durumunu (şanzıman yağ durumu) sürekli kontrol etmeli, vites değişimi yaparken debriyaja tam olarak basmalı, sert kalkış ve sert duruşlardan, ayrıca vites geçişlerinden kaçınmalı; otomatik şanzımanlı araçta vites geçiş mandalına mutlaka basmalıdır. Yüksek vites devirlerinde bu mandala basılmaması şanzıman dişlilerinde sorunlara neden olabilir ve keyifli yolculuk bir zulme dönüşebilir.

Yeni ehliyet alan sürücüler ya da ehliyet almayı düşünen sürücü adayları otomatik şanzımanlı araca alışmadan kesinlikle yola çıkmamalıdır. Sürüşü kolay olan fakat tecrübe isteyen bu araçlar aksi takdirde pek çok sorun yaşatabilir.

Tecrübesi daha az olan sürücülere tam otomatik olan araçları tavsiye ediyoruz.

Siz de sitemiz üzerinden tüm marka ve model araçlar için fiyat teklifi alabilir, araç karşılaştırmaları yapabilir ve size uygun sıfır km araca bayiye gitmeden sahip olabilirsiniz.

Otomatik Şanzımanlar Arasındaki Farklar Nelerdir? İçin Görüşlerini Bildir
Gönder
ÖNERİLEN YAZILAR
X
Karşılaştırma Listem
Tamam
X
1

Marka

2

Model

3

Versiyon

4

Tamamla
Teklif almak istediğin markayı seç
Hangi marka otomobil için sana özel fiyat teklifi almak istersin ?
Hangi aracı alacağına karar veremedin mi ? araç karşılaştır.
Teklif almak istediğin modeli seç
Hangi model için özel teklif almak istersin ?
Versiyon seç
Hangi versiyon için özel teklif almak istersin ?
Benzin
Dizel
Otomatik
Manuel
Formu Doldur
İzinli İletişim Formu
"İzinli İletişim Form"unu kabul etmekle, Şirketimiz ile paylaşılmasına rıza göstermiş olduğunuz kişisel verilerinizin, size uygun pazarlama faaliyetleri, promosyon, satış- servis ve yedek parça kampanya bildirimleri, bilgilendirme, reklam, Toyota’m ve benzeri web üyelik işlemleri, anket ve müşteri memnuniyeti araştırmaları ve bu kapsamdaki hizmetlerin sağlanması amacıyla telefon, SMS, e-posta kanalları ile her türlü elektronik iletişim yapılması için Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş (“Toyota Türkiye”), ile Toyota Türkiye’nin bayileri tarafından toplanmasına, kaydedilmesine, işlenmesine, saklanmasına, kullanılmasına ve aynı amaçlar grup şirketlerimiz, ana hissedarımız, Şirketimizin ithalatını yaptığı araçların üretici firması olan yurt dışında yerleşik Toyota Motor Europe NV/SA, Toyota Motor Corporation; doğrudan/dolaylı yurtiçi/yurtdışı iştiraklerimiz, faaliyetlerimizin gereği anlaşmalı olduğumuz kurumlar, tedarikçiler, anlaşmalı satıcılar,iş ortaklarımız, denetim şirketleri veya yasal bir zorunluluk gereği bu verileri talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları, ile aktarılmasına/paylaşılmasına izin vermiş bulunmaktasınız. İşbu izinli iletişim onayınız Toyota Türkiye ile bayileri için geçerlidir. Onay vermemeniz halinde sizinle iletişime geçilmeyip, hiçbir ticari iletişimde bulunulmayacaktır. Bu bilgiler* sadece size sağlanacak hizmetlerin sağlıklı sunulabilmesi, olası gönderilerinizin tam ve doğru teslim edilmesi, telefon, sms ve/veya e-posta yoluyla bildirimlerimizin zamanında ulaştırılabilmesi amacıyla, sözleşme ilişkisi içinde olduğumuz, veri koruması ve güvenliği konusunda bizimle hukuken ve teknik olarak aynı sorumlulukları taşıyan, ilgili mevzuat hükümlerine riayet eden üçüncü kişilerle, yalnızca ihtiyaç durumunda ve gerekli ölçüde paylaşılacaktır. *Vermiş olduğunuz bilgilerin kullanımına ilişkin bilgileri güncellemek istemeniz halinde Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş., Cumhuriyet Mah. D-100 Kuzey Yan yol Cad. No: 5, Yakacık, Kartal İstanbul adresiyle Müşteri İlişkileri birimine ya da www.toyota.com.tr internet sitesindeki “bize ulaşın” sayfasına bildirimde bulunmanızı rica ederiz.”
KİŞİSEL VERİLERLE İLGİLİ AÇIK RIZA BEYAN FORMU
www.sifiraracal sitesinde Teklif Bilişim Hizmetleri Petrol Dış Ticaret Otomotiv San.ve Tic. Ltd. Şti. (Bundan böyle metinde “Şirket” olarak anılacaktır.) tarafından yayınlanan Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni’ni okudum.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince, yine Şirket tarafından yayınlanan ve www.sifiraracal.com aracılığı ile sunulan
• Tüm otomotiv,kredi, sigorta ve kiralama ürün ve hizmetlerinin sağlanması, satışı, pazarlanması, tanıtımı ve satış sonrası destek hizmetleri süreçlerinin planlanması, takibi ve geliştirilmesi,
• Tarafıma avantajlı ve kullanım alışkanlıklarıma uygun ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi ve reklam, tanıtım, satış, pazarlama, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve müşteri sadakat programları, etkinlik yönetimi, bilgilendirme, promosyon ve kampanya bildirimi, üyelik işlemleri süreçlerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Dijital ve / veya diğer mecralarda reklam ve / veya tanıtım ve / veya pazarlama aktivitelerinin tasarlanması ve / veya uygulanması,
• Kurumsal iletişim faaliyetlerinin, anketlerin, müşteri ilişkileri yönetimi ve müşteri memnuniyeti arama ve süreçlerinin planlanması ve uygulanması,
faaliyetlerini içeren yukarıdaki kapsamdaki ürün ve hizmetlerin anılan kapsam ve amaçları doğrultusunda, yine yukarıda sayılan faaliyetlerin kapsamı ile sınırlı kalmak üzere, kişisel verilerimin yasadaki esaslar çerçevesinde toplanmasına, kaydedilmesine, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, saklanmasına ve okumuş olduğum Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metninde geçen haklarım saklı kalmak üzere, otomotiv distribütör şirketleri, ikinci el otomotiv şirketleri, otomotiv kiralama şirketleri, finansman kuruluşları, Google Ireland Limited ve Facebook Ireland Limited ile paylaşılmasına ve bu kuruluşlara aktarılmasına, yurtiçinde ve yurtdışında işlenmesine, e-posta adresime/telefonuma, çağrı merkezleri, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda veri, ses ve görüntü içerikli reklam, promosyon, kampanya ve benzeri ticari elektronik iletilerinin gönderilmesine, bu amaçlar doğrultusunda elektronik ileti dışındaki herhangi bir yöntemle de irtibata geçilmesine özgür irademle